Studietips (voorbeeld)

Content zoeken

Studietips

Foto
Studeren is een vaardigheid. Misschien heb je een tijd lang niet gestudeerd of überhaupt nog nooit gestudeerd. Dan moet je leren studeren. De eerste stap in het leerproces is kennismaken met de online lesstof door het te lezen en video’s te bekijken. Maar wat komt daarna?
Sommige studenten beginnen met het volledig samenvatten van de lesstof en ontdekken na een paar lessen dat deze methode niet of onvoldoende voor hen werkt. Ze hebben de lesstof wel gelezen en hebben uren besteed aan het overschrijven van de tekst, maar ze hebben de belangrijke begrippen nog niet hardop uitgesproken, anatomie niet geleerd, oefeningen niet gedaan of oefeningen niet praktisch geoefend. Het zelf reproduceren van de kennis is essentieel om de lesstof goed onder de knie te krijgen. Welke methodes werken het beste? Er zijn verschillende leerstijlen en studiemethodes. Elk hoofdstuk in de online leeromgeving bevat studietips. Deze tips hebben als doel om je te helpen bij het leren studeren. Je leert methodes om de lesstof te verwerken die passen bij de inhoud van de lesstof. In deze paragraaf leer je eerst welke soorten leerstijlen er zijn en maak je vervolgens kennis met 3 strategieën: de 3D anatomie app, flashcards en bewegen om de anatomie te leren. Deze kunnen je helpen om tijdens het lezen van les 1 t/m 3 meteen de lesstof te ervaren.

leerstijlen

Ieder mens ontvangt informatie op 3 verschillende manieren:

We gebruiken al deze denksystemen, maar kunnen wel een individuele voorkeur hebben voor een zintuig. Anatomie leer je door naar afbeeldingen en video’s te kijken en luisteren of kinetisch door zelf je spieren te bewegen en hardop de functies te benoemen. Op deze manier komt droge lesstof ineens tot leven!

 

De verschillende leerstijlen maken deel uit van de informatieverwerkingstheorie (Les 0.4 Hoe leer je?). Informatie wordt ontvangen via het sensorisch geheugen (via de zintuigen) en met aandacht komt het in het bewustzijn (het werkgeheugen). Wanneer je hetzelfde concept (bijvoorbeeld een squat) via verschillende zintuigen ontvangt, verstevigt dit het begrip van het concept ‘de squat’ en kun je het op verschillende manieren ophalen en reproduceren. Bijvoorbeeld door de squat te zien en de uitleg erover te horen in een Milo video, door mensen in de sportschool een squat te zien uitvoeren, en door zelf wekelijks te squatten. Daarom is het krachtig om het op verschillende manieren te leren.

 

Daarnaast houdt het brein van herhaling. Door stof te herhalen, wordt de kennis beter opgeslagen en kun je het makkelijker ophalen wanneer het nodig is. Daarom raden wij je aan om minimaal 3 momenten per week in te plannen waarop je de anatomie oefent. Zie het als breintraining: 3 sets per week voor brain gains.

studietip #1

Download de gratis app 3D Anatomy. In deze app kun je kiezen wat je van het menselijk lichaam zichtbaar wilt hebben: het skelet, de spieren, het brein, organen, etcetera. Selecteer dat je alleen spieren te zien krijgt. Deze app geeft je de mogelijkheid om spieren in 3D te bekijken, dus van alle kanten. Hierdoor zul je beter begrijpen hoe de spieren in het lichaam liggen.

studietip #2

Maak flashcards om jezelf te trainen de anatomie goed te onthouden. Flashcards zijn een nuttig hulpmiddel om de lesstof te reproduceren. De video legt uit hoe je de kaartjes maakt en gebruikt om te studeren.

studietip #3

Deze kinesthetische en visuele studietip brengt je in beweging: hierbij leer je de anatomische spierfuncties door de bewegingen uit te voeren, te voelen en te observeren. Dit kun je op 5 manieren aanpakken:

  1. Denken in bewegen;
  2. Anatomie van de core;
  3. Het neuromusculaire systeem;
  4. Ademhaling;
  5. Neutrale zone;
  6. Motoriek;
  7. De Milo coachingsmethode;
  8. Core training.

overzicht

Je bent nu bezig met het lezen van les 1: Core business. In sectie 1.1.10 Studieopdrachten deel 1 vind je opdrachten die aansluiten bij deze 3 leerstrategieën: het opzoeken van spieren in de 3D Anatomy app, het maken van flashcards en het oefenen van anatomie in de praktijk. Op deze manier kun je de strategieën uitproberen en de anatomie leren.

leerstijlen

3D anatomy app

leerstijlen

3D anatomy app